Xiaomi Mi Robot: stofzuigen anno 2018

Wie deze blog al een tijdje volgt kan zich wellicht een eerder bericht herinneren over een robotstofzuiger. Inmiddels was deze hulp in het huishouden wel wat achterhaald, en rijdt tegenwoordig een nieuwe generatie robotstofzuiger hier in huis rond: de Xiaomi Mi Robot Vacuum. Slim, zorgvuldig en automatisch!

Niet botsen maar sturen

Wat het meeste opvalt aan deze robotstofzuiger is dat deze het woord ‘slim’ naar een hoger niveau brengt. Waar zijn voorganger redelijk willekeurig door de kamer reed en door botsen ontdekte dat er iets in de weg stond, gaat de Xiaomi hier beter mee om. Door middel van diverse sensoren wordt de omgeving van de robot gescand en wordt de route bepaald. Resultaat: minder botsingen en een veel effici├źntere route door het huis. De robot gaat na zijn rondje door de kamer automatisch terug naar zijn laadstation om zich weer op te laden voor de volgende schoonmaakbeurt.

Bedienen via een app

De robot is gemakkelijk te bedienen via een app op je smartphone. Met die app kan je niet alleen de robot laten starten en de afgelegde route bekijken, ook kan je een schema instellen zodat jouw hulp in het huishouden op vaste momenten in de week een rondje maakt. Je kunt de status van de onderdelen zoals borstels en filters zien, en je krijgt vanzelf een melding als het vuilbakje vol is. Heb je domotica apparatuur in huis zoals een Homey? Dan kan je de stofzuiger daar ook aan koppelen en deze nog beter integreren in je huis!

Dagelijks gebruik en onderhoud

Dankzij de app en het vaste laadstation is de Xiaomi Vacuum ideaal in gebruik. De robot is via Wifi te verbinden en daarmee vanaf elke locatie te benaderen. Door de goede navigatie van de robot staat deze weer netjes terug in de oplader als jij terug bent van het boodschappen doen. Zo heb je binnen no-time weer een schone vloer. Het instellen van de stofzuiger gaat ook gemakkelijk, al moet je er even voor zorgen dat je de oorspronkelijk Chinese app in het Engels zet. Het stofbakje kan een aantal veegbeurten mee en is gemakkelijk te legen. Waar ook deze robotstofzuiger nog niet zo goed mee om kan gaan zijn losse kabels in het huis. Even opruimen dus voordat hij aan de gang kan!

Eerste of tweede generatie?

Eerder dit jaar is er een tweede generatie van de Xiaomi robotstofzuiger uitgekomen. Naar ons idee zijn de verschillen minimaal, tenzij je heel graag ook een dweil-functie op je robot wil hebben. De sensoren en gebruikte algoritmes zouden naar verluid iets verbeterd zijn, maar of dat de verhoging in prijs (ca. 150 euro) waard is… Wat ons betreft voldoet de eerste generatie prima, wij zijn er erg blij mee!

Ook op zoek naar een robotstofzuiger? De Xiaomi Vacuum kan je via webshops in China bestellen, bijvoorbeeld op GearBest. De prijs kan nogal verschillen, dus kijk goed rond, maar zit op dit moment rond de 280 euro.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.