Voor twee tientjes de virtuele wereld in met de Xiaomi PLAY2

Een film kijken terwijl je je middenin de actie bevindt, of een game spelen waarbij je de spanning meer dan ooit meemaakt? Het komt allemaal weer een stuk dichterbij dankzij Virtual Reality. Naast een hoop dure apparaten zijn er ook inmiddels ook voldoende goedkopere alternatieven die erg gaaf werken. Wij mochten de Xiaomi PLAY2 VR bril testen.

Enige jaren geleden startte Google met het project rondom de Google Cardboard. Een kartonnen vouwbril waarin je je telefoon kon plaatsen en waarmee door middel van twee lenzen een 360-graden beeld werd gevormd. Het begin van de consumenten-VR kunnen we wel zeggen. Inmiddels zijn er diverse fabrikanten die soortgelijke producten maken, waarvan de kwaliteit (gelukkig) is toegenomen.

De brillen werken als volgt. Je plaatst je telefoon aan de voorkant van de bril, achter een tweetal lenzen. Wanneer je de bril op zet en een VR-app bekijkt door de bril, zal het net lijken alsof jij je middenin de film of het spel dat je bekijkt bevindt. Doordat de meeste moderne telefoons ook een kompas en gyroscoop (moeilijk woord voor richtingssensor) bevatten, kun je ook ‘rondkijken’ in de virtuele wereld.

Xiaomi PLAY2Xiaomi PLAY2

Een van de fabrikanten die zich op het VR-vlak heeft begeven is Xiaomi. Deze Chinese leverancier heeft met de PLAY2 een comfortabel product gemaakt, in tegenstelling tot de kartonnen snijmachines van Google Cardboard. De bril zit lekker op je hoofd, en je hebt dankzij de hoofdband je handen vrij. Dat is praktisch aangezien steeds meer VR apps een gamecontroller vereisen, die je via Bluetooth met je telefoon verbindt. Voor onze test hebben we die niet gebruikt.

De PLAY2 is voorzien van een prima stoffen bekleding aan de buitenkant, en heeft daarnaast ook een knop op de bril zitten die je kan gebruiken voor interactie met de app of film die je bekijkt. Wanneer je op de knop drukt beweegt een klein pootje tegen het scherm van je telefoon aan (waar je zelf niet meer bij kan) zodat je gemakkelijk je volgende film kan selecteren. Je telefoon is gemakkelijk in en uit de bril te halen, en blijft stevig zitten bij gebruik.

Eindeloze mogelijkhedenVR beeld

De mogelijkheden van VR op je eigen telefoon worden met de dag groter. De door Xiaomi aangeraden app is volledig in het Chinees, dus die hebben we snel overgeslagen. In de appstores van Android en Apple zijn echter heel veel VR-apps te vinden. Zo hebben wij ons vermaakt met diverse VR-filmpjes waarbij je volledig om je heen kan kijken, waaronder ook ritjes in bekende achtbanen en promofilmpjes voor van alles. Maar ook spelletjes zoals AirDefence (waarbij je moet richten door je hoofd in de juiste richting te bewegen) doen het goed. De mogelijkheden van VR zijn echter eindeloos. Zo is Netflix bijvoorbeeld ook al bezig om haar films in VR aan te bieden. Eén nadeel: ‘Netflix ‘n chill’ wordt wat minder gezellig als je allebei met zo’n bril op je hoofd zit…

Conclusie

Voor wie geen zin heeft om dure VR brillen zoals de Oculus Rift of HTC Vive te kopen (à honderden euro’s) maar toch een idee wil krijgen van VR is de Xiaomi PLAY2 een goede optie. Een degelijk apparaat voor een kleine prijs. Vergeet echter niet dat je telefoon een belangrijk onderdeel is van de kwaliteit die je krijgt in je VR-beleving. Overtuigd? Bezoek de webshop van GearBest. Voor nog geen twee tientjes heb je er een in huis.

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door…

Deze bril werd ons toegestuurd door GearBest, een online winkel uit China met diverse (bekende en minder bekende) leveranciers die werkelijk waar van alles en nog wat verkopen. In september hebben ze een Autumn sale zodat jij je met de aankoop van allerlei gadgets kan voorbereiden op de komende regenachtige dagen binnen. Volg GearBest op Facebook en je komt regelmatig diverse kortingscodes tegen.

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.