Homey

Homey – maak van je huis een smarthome


“Welkom thuis, ik heb het licht alvast voor je aan gedaan.” De muziek van je favoriete playlist begint te spelen. Terwijl jij je jas uittrekt na een lange dag werken of studeren verschijnen de headlines van je favoriete website op het scherm van de tv. Dat is nog eens thuiskomen. Toekomst? Nee hoor, met de Homey van Athom is dit in een handomdraai te realiseren.

Als je de film ‘Her’ hebt gezien (kijk voor de trailer onderaan dit bericht) dan heb je wellicht eens bedacht hoe cool het zou zijn als je alles in je huis kunt besturen met je stem. Verliefd worden op je computer, zoals in de film gebeurt, is weliswaar een beetje overdreven, het concept blijft gaaf. Diverse leveranciers spelen in op thema’s als domotica en ‘slimme huizen’ om enigszins aan deze verwachting tegemoet te komen (zie bijvoorbeeld de KlikAanKlikUit). Het probleem van veel verschillende leveranciers is echter dat er veel verschillende standaarden worden gebruikt. Het resultaat is dat al die apparaten niet met elkaar kunnen samenwerken. De vanuit een Kickstarter project geboren Homey biedt een uitkomst.

Allesverbinder

Homey is een apparaat dat erop gericht is verschillende standaarden en protocollen (voor de pro’s: onder andere 433/868Mhz, Z-Wave en ZigBee) te kunnen verbinden. Verbind bijvoorbeeld je KlikAanKlikUit lampen met een Z-Wave bewegingssensor zodat de lampen aan gaan als er iemand binnen komt. De mogelijkheden zijn (afhankelijk van je beschikbare apparaten) eindeloos. Homey is een mooi apparaatje om in huis te hebben staan. Het witte bolletje met een led-ring er in stoort niet als je deze in je woonkamer zet. Wij hebben zelf de led-ring wel uit gezet om een continue disco te voorkomen.

Go with the flow

Na jouw verschillende apparaten in huis te hebben toegevoegd aan Homey kan je via een programma op je computer zogenaamde ‘flows’ maken. Hiermee kun je de meest uitgebreide als-dan scenario’s bouwen. Naast de apparaten in je huis kun je ook gebruik maken van diverse andere triggers, zoals bijvoorbeeld locatiegegevens via je mobiele telefoon (ben je thuis of niet) of spraakbesturing. Dat laatste is echter nog meer een ‘leuke extra’ dan een betrouwbare functie. Het komt niet zelden voor dat Homey je niet begrijpt (wat hij dan overigens wel weer vriendelijk zegt) en dat je meerdere malen je opdracht moet herhalen voordat er iets gebeurt. Een verbeterpuntje zullen we maar zeggen.

Apps en ondersteuning

Naast de standaardsoftware van Athom, de leverancier van Homey, is er een steeds groter wordende community actief die door middel van Homey-apps de mogelijkheden met de dag groter maakt. Er worden regelmatig nieuwe apparaten toegevoegd die Homey kan aansturen (ook minder bekende merken uit China) of connecties met bestaande diensten zoals nu.nl of buienradar. Handig als Homey je even waarschuwt als het straks gaat regenen! De software van Homey is nog volop in ontwikkeling en wordt met elke versie weer beter, dus dat belooft veel goeds voor de toekomst.

Alles went

Bij ons heeft Homey inmiddels een duidelijke rol in het aansturen van diverse apparatuur. Het voelt soms een beetje overdreven om bepaalde dingen te automatiseren, maar om eerlijk te zijn is het eigenlijk ook gewoon een beetje voor de fun. De prijs van de Homey is wel iets minder fun, je betaalt op dit moment 299 euro. Maar dan heb je wel je persoonlijke assistent voor thuis!

Wow, waar haal ik de Homey?

Heb ik je enthousiast gemaakt? Je koopt de Homey nu bij Mediamarkt. Dus gauw naar die site en bestellen maar. Tijd om het leven weer een beetje makkelijker te maken. 

Trailer ‘Her’

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.