iPad Pro en Apple Pencil

Dag papier, hallo iPad en Apple Pencil!

Af en toe kom je een bedrijf tegen dat is overgestapt op ‘papierloos werken’. Nu twijfel ik een beetje over de haalbaarheid van dat principe, maar ik ben absoluut een voorstander van digitaal werken. Het heeft even geduurd, maar ik ben dan nu toch echt over: een iPad Pro in combinatie met de Apple Pencil vormen mijn nieuwe notitieboekje. Ideaal!

Het komt je wellicht bekend voor: je maakt allerlei aantekeningen tijdens je dag. Belangrijke punten uit een overleg, je reisplan voor de volgende vakantie, alles wat je niet mag vergeten schrijf je op. Mijn eigen ervaring is dat een groot deel hiervan op papier staat, en dat je natuurlijk nooit het juiste briefje bij je hebt als je dat nodig hebt. Ook vind ik het altijd erg onpersoonlijk als in een overleg iedereen met een laptop voor zijn neus zit, dus val ik vaak terug op een ouderwets notitieboekje.

Toch ben ik naar een oplossing voor dit ‘first-world-problem’ gaan zoeken. De oplossing heb ik uiteindelijk gevonden in een iPad Pro, aangevuld met de Apple Pencil. Ik zal uitleggen waarom.

Het gevoel van echt schrijven

Apple Pencil

Er zijn talloze tablets op de markt waarvan de leverancier roept dat deze handschrift ondersteunen. Er zijn er echter weinig (in mijn beleving maar één) die dat zo natuurgetrouw doen als de iPad Pro. Door de nauwkeurige samenwerking met de Pencil ‘schrijf’ je op je iPad zoals je dat op papier zou doen. Maar dan met de mogelijkheid om snel iets te wissen, handig!

Ook kan je de palm van je hand gewoon op het scherm laten rusten, de tablet detecteert dat dit je hand is en negeert dit. Een enkele keer verschuift de pagina nog wel als je je hand optilt, maar storend is dat niet.

Handige apps voor de iPad

Er zijn tal van apps te vinden die gericht zijn op het maken van notities of tekeningen. Zelf gebruik ik Microsoft OneNote voor notities, omdat dit synchroniseert met al mijn apparaten en gekoppeld is aan mijn Microsoft account. Een veelgehoord alternatief is Evernote, alhoewel je hier al snel de behoefte hebt aan de betaalde versie.

Tekenen op een iPad, hoewel niet direct mijn hobby, gaat ook heel goed met de Pencil. Twee apps die je hier gratis voor kunt gebruiken zijn Adobe Illustrator Draw en MediBang Paint for iPad. Mede door de drukgevoeligheid en de precisie van de Pencil is het mogelijk om gave illustraties te maken en snel te delen!

Gebruik jij andere apps op de iPad waar je enthousiast over bent? Deel ze onderaan in een reactie!

Adobe Draw

Nadelen?

Geen enkele oplossing is natuurlijk perfect. Waar ik al snel tegenaan liep is dat bij gebruik van handschrift de notities niet doorzoekbaar zijn omdat jouw tekst als afbeelding wordt gezien. Nu kan je daar in veel gevallen wel handschriftherkenning (OCR voor de kenners) op loslaten, maar als je zoals ik veel met pijltjes en strepen werkt in je notities, dan raakt de software snel van slag.

En ja, alles werkt natuurlijk op accu’s, dus het is al voorgekomen dat de Pencil ‘leeg’ is precies als je die nodig hebt. Gelukkig is het opladen van de Pencil snel gebeurd via de lightning aansluiting op de iPad, en kan je met vijf minuten laden weer een aantal uren door.

Al met al ben ik erg enthousiast over de iPad Pro en Apple Pencil. Het scheelt mij een hoop gezeul met stapels papier, en ik heb altijd alles snel bij de hand. Aanrader dus!

Wat vind jij van de iPad, of heb je misschien nog een vraag? Reageer hieronder op dit artikel!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.