Smartwatch zonder smartwatch-look: de Fossil Q Explorist

Niet alleen Apple heeft zich op de smartwatch markt begeven met de Apple Watch. Naast elektronica bedrijven zoals Samsung en Garmin zijn er ook horlogemerken die de stap naar het slimme horloge maken. Een voorbeeld daarvan is Fossil, een grote speler in horloge-land. Eind vorig jaar hebben ze alweer de tweede generatie van hun smartwatch uitgebracht, en het resultaat mag er zijn. In deze review bespreek ik de Fossil Q Explorist, een stoer uitziend en slim horloge.

Analoog van buiten, smartwatch van binnen

Het is al meerdere keren voorgekomen dat mensen verbaasd kijken als ik wat langer op mijn horloge kijk. Als ze vervolgens het scherm aan of uit zien gaan hebben ze pas door dat het Fossil horloge geen normaal klokje is. Dat is wat mij betreft ook gelijk het grootste pluspunt van dit horloge: hij ziet er niet uit als een smartwatch. Nu is het natuurlijk een kwestie van smaak of je dit wel of niet mooi vindt, maar voor mij was het een belangrijk argument om dit horloge te kopen. Er zijn verschillende bandjes te kiezen, zowel met schakels als leren bandjes.

Android Wear

Het horloge draait op het besturingssysteem van Google, Android Wear. Dit kan je zien als een mini-variant van Android wat op je telefoon draait, inclusief apps, herinneringen enzovoorts. Na de eerste configuratie synchroniseert het horloge met je telefoon en heeft daarmee toegang tot onder andere meldingen, contacten en berichtjes. Het horloge is volledig naar wens aan te passen door de verschillende wijzerplaten met daarop widgets zoals de eerstvolgende afspraak in je agenda, het weer, of een stappenteller.

Qua apps is er ook binnen Android Wear een uitgebreide keuze. Ik vraag me hierbij af hoeveel mensen spelletjes op hun smartwatch zouden gaan spelen (ja dat kan), maar veel van de overige apps zijn handig om (letterlijk) bij de hand te hebben. Zo heeft ING een app waarmee je snel betaalverzoeken kunt aanmaken met een QR code (handig voor met je vrienden in een restaurant), bedien je je muziek gemakkelijk via de Spotify app, en zie je snel je afgelegde kilometers tijdens het hardlopen door middel van de Runkeeper app. Het horloge heeft trouwens geen hartslagsensor, dus die data zal je uit een losse hartslagband moeten halen.

Bediening en dagelijks gebruik

De Fossil Q Explorist heeft een touchscreen en daarnaast een drietal fysieke knoppen. Twee om je favoriete apps snel te kunnen benaderen of menukeuzes te maken, en één draaiwiel om te scrollen en items te selecteren. De bediening went snel en spreekt redelijk voor zich. Wat wel nog eens voor kan komen is het per ongeluk indrukken van het draaiwiel, waardoor de Google Assistant (spraakherkenning) onbedoeld wordt geactiveerd.

Het gebruiken van de smartwatch bij binnenkomende berichten of telefoontjes werkt ideaal. Door middel van trilsignalen en/of geluiden wordt een binnenkomend bericht of gesprek kenbaar gemaakt, waarna je via je smartwatch een gesprek kunt accepteren. Je zou zelfs het gesprek via je smartwatch kunnen voeren, maar erg makkelijk lijkt me dat niet. Berichten via SMS, WhatsApp of een andere berichtendienst kan je snel bekijken en eventueel beantwoorden. Naast een aantal snelle antwoordopties zoals ‘Ja’, ‘Nee’ en ‘OK’ kan je ook een eigen bericht typen. Op een klein scherm zoals dat van de Q Explorist vraagt dat echter om enige behendigheid. De dicteerfunctie biedt dan gelukkig uitkomst.

Nuttig of alleen een leuke gadget?

Wat mij betreft kan een smartwatch een nuttig verlengstuk zijn van je smartphone. Je hoeft je telefoon een stuk minder vaak uit je broekzak te halen, want de meeste meldingen handel je via je smartwatch af. Persoonlijk staat mijn telefoon tegenwoordig altijd op stil. Ik voel de Fossil aan mijn pols trillen als er een melding binnen komt, dat scheelt een hoop drukke geluidjes. Verder gebruik ik de watch voor het bekijken van mijn agenda, het zetten van wekkers tijdens het koken en het bedienen van mijn muziek. Ik wacht met smart op het beschikbaar komen van Google Assistant in het Nederlands, zodat ik mijn smartwatch ook spraakgestuurd kan gebruiken voor het bedienen van apparaten in ons huis.

Of het voor jou voldoende toevoegt zal je zelf moeten bepalen (het blijft natuurlijk wel een gadget), maar voor een prijs die met €297 toch een stuk lager ligt dan die van de laatste Apple Watch is het zeker te overwegen! Heb ik je overtuigd? Kijk dan eens in de webshop van Coolblue.

Vragen of ervaring met een smartwatch? Laat een reactie achter!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.